ECRL: Wajar disokong demi kemudahan rakyat

IDEA yang baik daripada kerajaan demi meningkatkan kesejahteraan ekonomi rakyat dan negara wajar dilihat dengan pandangan politik yang matang, demikian menurut Naib Presiden Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) Datuk Seri Mohamad Badri Abdul Rahman.

Advertisement

Menurut beliau, salah satu inisiatif kerajaan iaitu projek pembinaan Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) yang menghubungkan perjalanan dari selatan tanah air hingga ke negeri Kelantan yang akan siap opersai dalam masa beberapa tahun lagi.

“Alhamdulillah akhirnya rakyat Malaysia dan penduduk di Pantai Timur sudah dapat menikmati satu sistem  kenderaan pengangkutan darat awam yang moden buat masa ini mengakhiri penantian selama berpuluh tahun menjadi kenyataan,” katanya kepada Harakahdaily.

Katanya, dengan wujudnya sistem pengangkutan ini ia dapat memberi sedikit peningkatan ekonomi untuk kemajuan negeri dan negara dengan kehadiran pelancong asing dan pelancong dalam negeri.

“Ia juga dapat memberi ruang pekerjaan kepada mereka yang tidak memilih jenis pekerjaan di samping membuat perniagaan dan mempromosikan produk ekonomi kreatif.

“Dengan terwujudnya ECRL ini sekali gus dapat mengurangi kesesakan lalu lintas apabila menyambut hari perayaan dan cuti umum sebagai pengangkutan alternatif selain mengunakan pengakutan awan yang lain seperti bas dan kapal terbang,” katanya.

Tambahnya, kritikan dan pandangan negatif yang diterima di awal pembinaan projek mega adalah menjadi perkara biasa sebagaimana ia terjadi ketika pembinaan projek jambatan Pulau Pinang, projek KLCC, Putrajaya dan projek KLIA akhirnya dimanfaatkan oleh rakyat.

“Saya berpendapat isu yang sedang kerajaan hadapi pada saat ini boleh di selesaikan secara rundingan kerana tiada masalah yang tidak dapat di selesaikan jika kita mahu mencari jalan penyelesaian demi kebaikan rakyat dan negara,

“Jika kita sering berfikiran negatif maka tertutuplah yang positif. Harus diingatkan rakyat mahukan  sebuah kerajaan dengan pentabiran yang baik, cekap, bersih dan amanah untuk kesejahteraan bangsa dan negara,” katanya.

Projek ECRL dijangka memulakan kerja pembinaannya pada Julai lalu, dengan kos keseluruhan dianggarkan kira-kira RM55 bilion.

Merangkumi laluan sepanjang 600.3 kilometer bagi fasa pertama, ECRL akan melalui empat negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang dan Selangor.

Laluan ECRL bermula di terminal pengangkutan bersepadu (ITT) Gombak akan berakhir di Wakaf Bharu, Kelantan, dengan 23 stesen perhentian di antaranya. – HARAKAHDAILY 18/8/2017