Isa Samad dan masalah Felda hari ini

- Advertisement -

KETIKA rombakan Felda dibuat pada bulan Januari 2017, PAS telah menyatakan tidak bersetuju dengan tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengekalkan Tan Sri Isa Samad sebagai Pengerusi Felda Global Venture Holdings Berhad (FGV).

- Advertisement -

PAS meramalkan Shahrir dan Isa bakal bertembung, dan ini akan satu persaingan politik yang tidak perlu di dalam Felda yang bakal merugikan Felda dan khasnya peneroka.

Mengekalkan Isa di FGV akan menyebabkan Tan Sri Shahrir Abdul Samad sukar melaksanakan langkah-langkah memulihkan Felda.

Sepatutnya Isa perlu dibuang terus daripada Felda.

Oleh itu, pertembungan antara Isa dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) Datuk Zakaria Arshad tidaklah menghairankan, malah sudah dijangka.

Banyak masalah Felda hari ini kebanyakannya datang daripada FGV dan pengurusan Isa.

Sekiranya Zakaria perlu bercuti, Isa lagi perlu bercuti untuk memastikan siasatan yang telus dapat dijalankan terhadap dakwaan kedua-dua pihak dan penyelewengan dalaman FGV dengan serta-merta.

PAS mencadangkan agar Shahrir dapat dilantik menjadi pemangku pengerusi FGV.

Terbukti keputusan menyenaraikan FGV dan melantik Isa menerajui Felda adalah dua kesilapan besar PM yang bakal diingati peneroka sampai bila-bila.

Tuan Ibrahim Tuan Man
Timbalan Presiden PAS
6 Jun 2017 – HARAKAHDAILY 6/6/2017

- Advertisement -