PAS kuat punca PH serang berterusan

- Advertisement -

DATUK Tuan Ibrahim Tuan Man menyifatkan tindakan berterusan pemimpin Pakatan Harapan (PH) menyerang PAS kerana mereka dianggap melihat PAS semakin kuat.

- Advertisement -

Beliau berkata serangan itu dilakukan semata-mata bagi melemahkan sokongan pengundi terhadap PAS bagi menghadapi pilihan raya umum (PRU) ke-14 tidak lama lagi.

“Sengaja mereka mahu memberi keraguan terharap pengundi-pengundi PAS dengan melakukan pelbagai serangan terhadap PAS,” katanya selepas mesyuarat di JKR 10 Kota Bharu hari ini.

Sejak 2015 sehingga sekarang PAS menjadi mangsa serangan dan fitnah pemimpin PH termasuk kononnya menjalin kerjasama dengan Umno.

Malah mereka juga mendakwa ada pemimpin yang rapat dengan PAS menerima dana 1MDB daripada Datuk Seri Najib Razak.

Tuan Ibrahim juga berkata Pakatan Rakyat belum mampu menguasai Putrajaya pada dua pilihan raya umum sebelum ini sedangkan sokongan pengundi Melayu dan Cina telah berada pada tahap maksimum.

Oleh itu katanya PAS cuba mengatur strategi bagi memecah tembok tersebut supaya berlaku perubahan lebih menyeluruh dalam kalangan orang Melayu.

“Biarpun begitu dasar PAS tetap sama apa yang berubah hanya pendekatan dan strategi sahaja bagi menghadapi situasi semasa,” katanya.

Beliau juga menyangkal dakwaan kononnya bekas Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS, Datuk Mustafa Ali digugurkan kerana cenderung kepada PH.

Katanya dakwaan itu tidak masuk akal yang dilakukan pihak tertentu untuk mengelirukan ahli dan penyokong PAS.

Katanya, sebelum susunan jawatankuasa baru PAS bagi sesi 2017-2019 dibuat, Mustafa menemui Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyatakan untuk mengundur diri.

“Datuk Mustafa sebenarnya yang meminta untuk dikecualikan daripada jawatan berkenaan,” ujarnya. – HARAKAHDAILY 8/5/2017

- Advertisement -