Hakim menarik diri dari pendengaran kes tanah NCR

- Advertisement -

HAKIM Yang Arif Lee Heng Cheong mengambil keputusan mengundur diri dari meneruskan pendengaran kes Tanah NCR Kampung Haji Wahed pada hari khamis lalu. Tindakan beliau disambut baik oleh penuntut Tanah NCR demi menjaga integriti dan maruah sistem kehakiman yang diamalkan dalam negara ini.
 
Hakim baru bakal mengendalikan Kes Tanah NCR Kampung Haji Wahed, Miri pada tarikh yang lain. Tarikh perbicaraan akan ditetapkan semula kemudian. Kes ini sudah mengambil masa lebih dari 4 tahun  tanpa sebarang penyelesaian. Semua pihak yang terlibat mengharapkan kes ini dapat diselesaikan secara adil dan telus oleh hakim yang baru dilantik nanti agar semua pihak yang terlibat dapat menerima keputusan dengan baik.
 
Pihak Plaintif / PEWARIS / Penuntut / Penyokong yang sentiasa mendoakan agar kes ini dapat diselesaikan secara adil sentiasa hadir semasa sesi perbicaraan diadakan.
 
Mereka sangat berharap agar kes tanah adat atau Tanah NCR Kampung Haji Wahed yang mengambil masa bertahun-tahun ini dapat diselesaikan secara adil dan telus kerana selama ini banyak tanah adat mereka telah diceroboh oleh pihak-pihak pemaju tanpa sebarang pampasan yang sewajarnya.
 
Mereka mahu tanah adat datuk nenek moyang mereka dikembalikan semula agar mereka dapat mengerjakan tapak untuk bercucuk tanam dan membina tempat kediaman mereka dengan selamat.
 
PAS mengesa pihak pemerintah dapat memberi perhatian dan tindakan sewajar terhadap isu yang dihadapi oleh penduduk asal ini agar dapat diselesaikan secara adil dan saksama. – HARAKAHDAILY 10/3/2017

- Advertisement -
- Advertisement -